top of page

LEHDISTÖTIEDOTE 01.02.2019

Minna Tervamäki, Tanssija - koreografi

 

Viime vuosi 2018 oli minulle uusien avauksien aikaa. Sain mahdollisuuden tehdä useita mielenkiintoisia ja tunteita herättäviä yhteistyöprojekteja upeiden, eri alojen taiteilijoiden kanssa.

 

Olen tehnyt pitkän uran klassisen baletin saralla, mutta tanssi on minulle ennen kaikkea ilmaisun kanava. Siksi pidän luontevana tehdä poikkitaiteellista yhteistyötä muidenkin kuin tanssijoiden kanssa. Omassa ilmaisussani baletti on kuitenkin edelleen läsnä – joskus vain ohimenevänä viitteenä, toisinaan enemmän tilaa ottaen. 

 

Poikkitaiteellinen yhteistyö on ollut riemullisen hedelmällistä sekä meidän taiteilijoiden että yleisön näkökulmasta. Uskon, että olemme onnistuneet toteuttamaan eri lähtökohdista ja eri keinoilla yhteistä ydintehtävää: herättämään tunteen ja jättämään jäljen katsojan ajatuksiin.

 

Samoissa kiehtovissa yhteistyön merkeissä on alkanut myös meneillään oleva vuosi 2019.

 

Nyt kevätkaudella olin esimeriksi mukana Tampere Chamber music -festivaalilla tammikuussa 2019 jo kolmatta kertaa. 

 

 

 

Yhteisteokseni opperalaulaja Pia Freundin kanssa, From the Grammar of dreams ja Lohn, saavat uusia esityksiä Tampere-talossa Kaija Saariaho kylässä -tapahtumassa maaliskuun alussa sekä Kajaanin runoviikolla heinäkuussa 2019.

https://tampere-talo.fi/tapahtumat/grammar

 

Koreografi Jouka Valkaman kanssa tekemäni yhteistyön hedelmiä nähdään lavalla huhtikuussa Kansallisbaletin nuorisoryhmälle toteutetussa Next Steps -illassa. Neljän teoksen illan ohjelmistossa on kaksi kantaesitysteosta sekä kaksi kiinnostavaa katkelmaa klassisen baletin helmistä.

https://oopperabaletti.fi/ohjelmisto-ja-liput/next-steps/

Maaliskuussa nähtävässä Viiltäviä viestejä -teoksessa esiinnyn Hyvinkään orkesterin  kanssa yhdessä koreografi -tanssija Mikko Lampisen kanssa. Tiedossa on värikylläinen, kaikkia aisteja hivelevä ilta. 

http://www.hyvinkaanorkesteri.fi/event/viiltavia-viesteja/

 

Tanssijan ja koreografin töiden lisäksi olen jo useampia vuosia toiminut myös luennoitsijana kehonhuollon ja laajemmin hyvinvoinnin asialla. Kehittämieni Minnan metodien merkeissä jatkan tänä vuonna yhteistyötä Sportspotin kanssa hienojen urheilijoiden joukossa.

https://sportspot.fi/urheilija/minna-tervamaki/

 

Lisätiedot:
Minna Tervamäki minna(at)minnatervamaki.com

LADATTAVA PRESSIMATERIAALI >

LEHDISTÖTIEDOTE 19.06.2018

Minna Tervamäki, Tanssija - koreografi

 

Minulta on kysytty viimeaikoina usein: “Mitä sä teet Minna nykyään?” Täytän 21. kesäkuuta 50 vuotta ja huomaan itsekin pysähtyväni tämän kysymyksen äärelle aiempaa useammin. Olen saanut urani aikana mahdollisuuden tehdä monenlaisia asioita ja kokeilla erilaisia rooleja. Huomaan kuitenkin yhden asian yhdistävän kaikkea tekemistäni. Se on tanssi. 

 

Aloitin tanssimisen baletista 7-vuotiaana. Baletti on ollut siitä lähtien merkittävä osa rooliani tanssijana. Minut tunnetaan pitkälti urastani Suomen Kansallisbaletissa. Tanssiminen tai halu tehdä taidetta ei kuitenkaan kadonnut jäädessäni eläkkeelle vuonna 2010. Minussa elää vieläkin sama into tanssia kuin aloittaessani baletin harrastamisen lapsena. Olen yhä tanssija, koreografi ja taiteilija. 

 

Balettikaan ei ole kadonnut mihinkään. Se on vieläkin läsnä taiteessani. Harjoittelen esimerkiksi pitkälti klassisen baletin pohjalta. Tanssiminen on minulle kuitenkin ennen kaikkea keino ilmaista taidetta. Siksi pidän luontevana tehdä poikkitaiteellista yhteistyötä muidenkin kuin tanssijoiden kanssa. 

 

Erilaisten taiteilijoiden kanssa työskentely on hedelmällistä, koska taiteen ydintehtävä on aina sama: herättää tunne ja jättää jälki katsojan ajatuksiin. 

 

 

 

Mainio esimerkki tekemästäni poikkitaiteellisesta yhteistyöstä on Jälki-niminen menestyksekäs esitykseni nykytaiteilija Hannaleena Heiskan kanssa. Viimeisin esityksemme järjestettiin 15. kesäkuuta Lontoon Beaconsfield Galleryssa. Esityksemme on tanssin ja nykytaiteen symbioosi, jossa taidetta luodaan asujen, liikkeen ja maalauksen avulla. Teos on mahdollisuus nähdäseuraavan kerran 24. ja 25. elokuuta Kaapelitehtaalla. 

 

Täytän kohta 50 vuotta. Aloittaessani tanssimisen en olisi voinut kuvitella, mitä kaikkea siitä seuraisi. Yhtä mahdotonta on arvioida sitä, mitä tulevaisuus tuo tulevina vuosikymmeninä mukanaan. Moni taiteilija on tehnyt merkittävimmät teoksensa myöhemmällä iällä. Alfred Hitchcock esimerkiksi ohjasi tunnetuimmat ja arvostetuimmat elokuvansa vasta 54 ikävuoden jälkeen. Parhaita taiteilijoita yhdistääkin kyky kehittää taitojaan, inspiroitua uusista asioista ja löytää ennennäkemättöiä näkökulmia. 

 

Vastaus kysymykseen siitä, mitä minä teen tai tulen tekemään on seuraavanlainen. Tulen aina olemaan taiteilija, koreografi ja tanssija. Taiteeni sisältää jännitäviä yhteistyöproduktioita, tunteita herättäviä näkökulmia sekä ripauksen balettia. 

 

Viisikymppisten kunniaksi Pia Reunala on suunnitellut minulle uudet verkkosivut. Voit käydä katsomassa tulevat esitykseni sivujen kalenterista. 

 

LADATTAVA PRESSIMATERIAALI >

bottom of page