TEOKSET
 

TRY ME GOOD KING

PIA FREUND / MINNA TERVAMÄKI / KATI OUTINEN / PAULIINA FRED /

PETTERI PITKO / LOUNA HOSIA

_V4Q6874 2 BW RED tryme_comp.jpg

TRY ME GOOD KING

"Olen kuullut kerrottavan, että pyöveli on erinomainen, ja minulla on hyvin pieni kaula.”

(Anne Boleyn mestauslavalla 19. toukokuuta 1536)

 

Kuningas Henrik VIII (1491–1547) oli 14-vuotias astuessaan ensimmäiseen kuudesta kuuluisasta avioliitostaan. Kaksi avioliitoista päättyi mitätöimiseen, kaksi vaimoa mestattiin, yksi kuoli lapsivuoteeseen. Viimeinen vaimoista selvisi, mutta kuoli nuoruudenrakkautensa aviopuolisona lapsivuoteeseen vain vuosi Henrikin kuoleman jälkeen.

 

Solmitut liitot olivat poliittisia liiketoimia. Jokainen liitoista kuitenkin alkoi ihastuksella, jopa rakastumisella. Jokaisen vaimon kohtalona oli oikukas ja vallanhimossaan häikäilemättömän johdonmukainen mies. Vaimot olivat uhrattavissa.

 

​"Try Me Good King" on moniaistillinen näyttämöteos

väärästä vallankäytöstä"

Amerikkalaisiin säveltäjiin lukeutuva Libby Larsen (s. 1950) valitsee teoksiinsa universaaleja aiheita. Hänen vuonna 2001 kantaesitetty laulusarjansa Try Me Good King perustuu Henrik VIII:n vaimojen kirjeisiin ja mestauslavalla lausuttuihin sanoihin.

 

Säveltäjä sovitti teoksen Pia Freundin pyynnöstä sopraanolle ja periodi-instrumenteille. Teoksen musiikin lähtökohtana on mm. John Dowlandin, Thomas Campianin ja Michael Praetoriuksen lauluja 1500- ja 1600-luvuilta. ”Etsin kulttuurissamme esiintyviä ilmiöitä ja rakenteita. Yritän ymmärtää tänä päivänä kokemiemme ilmiöiden historian”, Larsen toteaa.

Teoksesta loppuvuodesta 2021 valmistuva näyttämöversio pohtii valtaa sekä suhtautumistamme sen väärinkäyttöön. Väärän vallankäytön kohteeksi joutuminen on tragedia riippumatta yhteiskunnallisesta asemasta. Valtaa käsiteltäessä, käsitellään myös luottamusta.

Kokonaisdramaturgia: Kati Outinen

Koreografia: Minna Tervamäki
Sopraano: Pia Freund

Rooleissa: Pia Freund, Minna Tervamäki, Kati Outinen

Muusikot: Pauliina Fred (traverso ja nokkahuilut), Petteri Pitko (cembalo) ja Louna Hosia (viola da gamba)
Kuvat: Minna Hatinen

Ensi-ilta: 31.11.2021
Kangasala-sali, Kangasala

LATAA ESITYKSEN ESITTELY (pdf) >

Näyttämöversiossa näille naisille äänen antavat sopraano Pia Freund, tanssija-koreografi Minna Tervamäki ja näyttelijä Kati Outinen, joka vastaa myös kokonaisdramaturgiasta. Työryhmän muusikot Pauliina Fred (traverso ja nokkahuilut), Petteri Pitko (cembalo) ja Louna Hosia (viola da gamba) ovat ansioituneita vanhan musiikin ja periodisoittimien asiantuntijoita.

 

Teos yhdistää vanhaa ja nykymusiikkia, historiaa ja nykyaikaa, eri taiteenaloja ja aistikokemuksia. Esityksen yleisöllä on oma roolinsa sekä hääväkenä että mestausyleisönä, kun pöydällä ja sen ääressä nautitaan hääateria ja mestataan tarpeettomia kuningattaria.

 

​Try Me Good King -näyttämöteos on noin tunnin mittainen ja väliajaton. Liikuteltavuutensa vuoksi se sopii erinomaisesti vierailuteokseksi sekä teattereihin että festivaaleille.

 

 

ESITYKSEN TILAUKSET JA LISÄTIEDOT:

Petteri Pitko

050-3798651

petteri.pitko(at)gmail.com