top of page
Anchor TOP

TEOKSET
 

TRY ME GOOD KING
HENRIK VIII:n KUNIGATTARIEN KOHTALOT

PIA FREUND / MINNA TERVAMÄKI / KATI OUTINEN
PAULIINA FRED / PETTERI PITKO / LOUNA HOSIA

_V4Q6874 2 BW RED tryme_comp.jpg

TRY ME GOOD KING

Henrik VIII:n kuningattarien kohtalot

"Olen kuullut kerrottavan, että pyöveli on hyvä, ja minulla on niin kapoinen kaula.”

(Anne Boleyn mestauslavalla 19. toukokuuta 1536)

 

Englannin kuningas Henrik VIII (1491–1547) oli 17-vuotias astuessaan ensimmäiseen kuudesta kuuluisasta avioliitostaan. Kaksi liittoa päättyi mitätöimiseen, kaksi vaimoa mestattiin ja yksi kuoli lapsivuoteeseen. Avioliitot olivat poliittisia liiketoimia, mutta jokainen niistä alkoi ihastuksella, jopa rakastumisella. Silti jokainen vaimo oli uhrattavissa, ja naisten kohtalona oli oikukas ja vallanhimossaan häikäilemätön mies. Naisen arvo määrittyi hänen kyvyllään tuottaa miespuolinen perillinen – näin valta ja omaisuus pyrittiin säilyttämään suvun hallussa.

 

Henrik VIII:n vaimojen autenttiset kirjeet ja mestauslavalla lausutut sanat ovat amerikkalaisen Libby Larsenin laulusarjan Try Me, Good King pohjana. Pia Freundin aloitteesta säveltäjä muokkasi vuonna 2016 laulusarjasta version sopraanolle ja barokkihuilun, viola da gamban ja cembalon muodostamalle soitinyhtyeelle. Tässä produktiossa dialogia Larsenin teoksen kanssa käyvät Yhdysvaltojen entisen presidentin huomiot naisista, kauneuden- ja hyvinvointisektorin neuvot siitä, miten nainen voi säilyttää arvonsa työ- ja ihmissuhdemarkkinoilla sekä renessanssin ja barokin musiikki.

 

Henrik VIII:n palatseissa kaikkialla soi musiikki, ja renessanssin hengessä koulutettu kuningas oli itsekin taitava säveltäjä. Vielä suurempaan kukoistukseen taiteet puhkesivat Henrikin tyttären, Englantia 45 vuotta hallinneen Elisabeth I:n kaudella 1500-luvun jälkipuoliskolla, jolta ajalta ovat tässä produktiossa kuultavat William Byrdin ja Tobias Humen kappaleet. Mukana on myös ranskalaista musiikkia, joka ranskan kielen ja tapakulttuurin ohella vaikutti vahvasti Englannin hovielämässä.

Esitysdramaturgia &ohjaus: Kati Outinen

Koreografia: Minna Tervamäki
Sopraano: Pia Freund

Esiintyjät: Pia Freund – sopraano, Kati Outinen – näyttelijä, Minna Tervamäki – tanssija, Pauliina Fred – traverso & nokkahuilu, Louna Hosia – viola da gamba, Petteri Pitko – cembalo
Kuvat: Minna Hatinen

Ensi-ilta: 31.11.2021
Kangasala-sali, Kangasala

LATAA ESITYKSEN ESITTELY (pdf) >

KATSO ESITYKEN TEASER-VIDEO >

Try Me Good King -näyttämöteos on noin tunnin mittainen ja väliajaton. Liikuteltavuutensa vuoksi se sopii erinomaisesti vierailuteokseksi sekä teattereihin että festivaaleille.

 

 

ESITYKSEN TILAUKSET JA LISÄTIEDOT:

Petteri Pitko

050-3798651

petteri.pitko(at)gmail.com

KATSO ESITYKSEN TEASER-VIDEO (1:28min.) 

TAESER TRY MEGOO KING
bottom of page