top of page

TANSSIJA

Minna Tervamäki teki kolmatta vuosikymmentä kestäneen uran Kansallisbaletissa. Jo parikymppisenä tanssija teki haastavan kaksoispääroolin Joutsenlammessa, jolloin hänet nähtiin nuoresta iästään huolimatta ilmaisuvoimaisena Odettena ja Odilena.

 

Tervamäki on tulkinnut päärooleja lukuisissa koko illan baleteissa, kuten esimerkiksi Prinsessa Ruususessa, Gisellessä, Oneginissa, Bajadeerissa ja Raymondassa. Lisäksi hän on tanssinut keskeisissä rooleissa merkittävien, kansainvälisten nykykoreografien, kuten William Forsythen, Ohad Naharin, Jiří Kyliánin, Mats Ekin, Jorma Elon ja Jorma Uotisen teoksissa.

Tervamäki on tehnyt läheistä yhteistyötä myös koreografi Robert Sher-Machherndlin kanssa ja esiintynyt tämän teoksissa New Yorkissa, Boulderissa ja Helsingissä.

Vuonna 2009 hän sai Tähtitanssijan nimikkeen ensimmäisenä tanssijana Kansallisbaletissa.

 

Tervamäki on saanut tanssijanurallaan kiitosta monesta suunnasta. Yleisö ja kriitikot ovat ylistäneet hänen voimakasta, ilmaisultaan rikasta ja laajalle ulottuvaa tanssiaan sekä tarkkaa liikekieltään. Kun Muusikkojen liitto palkitsi Tervamäen vuonna 2011, häntä kiiteltiin valovoimaisuudesta tanssitaiteilijana, luovuudesta koreografina ja esimerkillisestä kannustavuudesta kollegana.

 

Minna Tervamäki jäi eläkkeelle Kansallisbaletista keväällä 2012, mutta tiivis työskentely tanssija-koreografina jatkuu.

mtervamaki-2052.jpg

PALKINNOT:

• Positiivisuuden kunniamaininta 2017

• Suomen Leijonan ritarikunnan 1.luokan ritarimerkki 2011

• Suomen muusikkojenliiton tunnustuspalkinto 2011

• Imatran balettigaalan tunnustuspalkinto 2009

• Libris-palkinto 2006

• Edvard Fazer -palkinto 2000

• Tanssin kukka -palkinto Suomen Kansallisbaletin

75-vuotisjuhlagaalassa 1997

TANSSI-ARVIOT >

 

 

TANSSI-ARVIOT
TANSSI-ARVIOT

 


LIQUID SPACE
 

Toteutus: Lemon Sponge Cake Contemporary Ballet

Koreografia: Robert Sher-Machherndl

Paikka: The Ailey Citigroup Theatre, New York City

Esityspäivä: Keskiviikko 29.4.2009


New York Times 30.4.2009, Claudia La Rocco:
…Rva Tervamäki, kunnioitusta herättävä kauniskasvoinen tanssija, jolla on suuret tummat silmät ja mykkäelokuvien näyttelijöiden kaltainen salaperäinen olemus. Mikä parasta, hän on tarkka ja älyllinen liikkeissään ja hänellä on hämmästyttävä épaulement sekä loistavan elävät käsivarret.

Dance Europe Heinäkuu 2009, Tim Martin:

Parina he ovat yhtä aikaa samanlaisia ja toistensa vastakohtia. Nainen: vaalea ja sulavalinjaisen lihaksikas, jolla on vankka tekninen ote askelista. Mies: siististi ajeltu pää, hintelä, ja luonnollinen lähestymistapa askeliin. Molemmat tanssivat puhtaasti, mutteivät steriilisti – pinnan alla tapahtuu paljon. Sen voi nähdä Tervamäen silmissä ja siinä, kuinka hän pysyy ojennuksissaan.


iDanzCritixCorner, Virallinen tanssiarvostelu, Careitha Davis:
…Minna ilmestyy lavalle näyttäen vahvalta kuin härkä! Hänen atleettiset kykynsä tanssijana tulevat ilmeisiksi jokaisen selvästi näkyvän lihaksen jännittyessä järjestelmällisesti hänen liikkuessaan. Hänellä on jalassaan matalat balettitossut ja yllään kaksiosainen musta asu. Asun yksinkertaisuus tekee koreografiasta visuaalisesti helpomman ymmärtää. Hän aloittaa soolonsa viittaamalla taiteellisiin vaikutteisiinsa, kuten William Forsytheen, Ohad Nahariniin ja Glen Tetleyhin. Hänen liiketyylissään on hermostuneisuuden tuntu, joka tavoittaa Sher-Machherndlin käsityksen Liquid Spacesta.

…Kummallakin tanssijalla on poikkeuksellinen kyky ylläpitää oma liikkumistapansa ja samalla löytää yhteinen tapa, jolla suurempi aihe, nimeltään Liquid Space, luodaan. Teoksen jatkuessa sekä musiikki että Minna voimistuvat. Hän kykenee pitämään kiinni tekniikastaan ja samalla kääntelemään lanteitaan, kiertämään olkapäitään ja ilmaisemaan asioita kehonsa avulla tavalla, johon suurin osa ballerinoista ei pysty. Koreografia on jotain mikä pitää opetella, mutta näen että Minna on taiteilija tehdessään Robertin liikkeistä omiaan. Näen lavalla kauniin naisen, jonka vahva läsnäolo ja maskuliininen särmä nostavat teoksen uusiin korkeuksiin.

 

SUOMEN KANSALLISBALETIN ESITTÄMÄ SYLVIE GUILLEMIN GISELLE PARIISISSA, TAMMIKUU 2001
 

”Kuun valaisema yö… Wilien kuningatar saapuu… Suurenmoinen Minna Tervamäki… Kaikki tässä ballerinassa on täydellistä.”

– Dominique Frétard, Le Monde, 9.2.2001
 

”Minna Tervamäki… Wilien ruhtinaallinen kuningatar.”

– David Stevens, International Herald Tribune, 24.1.2001
 

“Myrthan, Wilien kuningattaren, roolin tanssi loistava Minna Tervamäki, jonka arvostus on hyvin samalla tasolla kuin Darcey Bussellin. Hän on kaunis joka suhteessa (linja, ajoitus, sulavuus), ja kuin vaivattomalla hypähdyksellä hän tanssii myös Gisellen roolin, minkä näkisin häneltä mielelläni toiste. Toivon, että joku Royal Balletista tai English National Balletista ottaa asian puheeksi, mikäli hänellä on vapaus tehdä vierailuja (pahoitteluni, Suomen Kansallisbaletti!).”

– Bruce Marriott, Ballet magazine, helmikuu 1999
 

“Heidän johtajansa, Myrtha, johtaa pientä piiriään rautaisella otteella tyypillisen baletin johtajattaren tavoin, ja loistava Minna Tervamäki tietää kuinka antaa hänelle Madame Clauden sanoin ”je-ne-sais-quoi” (”sitä jotakin”), hänen yllyttäessään tyttöjään edelleen kohti iloa ja haltioitumista.”

– Marie-Christine Vernay, Liberation 15.2.2001
 

Gisellen huippupari

Minna Tervamaki on huippuvireessa

Minna Tervamaki on tanssijana huippuvireessa. Saimme vastikaan Gisellen ensimmaisissa naytoksissa nauttia hanen verrattomasta Myrthastaan, nyt han tanssii Gisellen roolin ja lumoaa toisen naytoksen unenomaisesti liikkuvana hengettarena. Baletin toisessa naytoksessa hanen ansiostaan syntyy varjomaailman epatodellinen lumous ja runous, jollaista ei taman tuotannon puitteissa ole viela nahty.

– Auli Räsänen, HS 2001
 

SCENE FOR A MAN AND WOMAN

”Sami Saikkosen aistillisessa Scene for a Man and a Woman (Kohtaus naiselle ja miehelle) -teoksessa ei ollut nähtävissä selkeää voittajaa, komean Saikkosen ja Suomen Kansallisbaletin Pohjolan jumalattaren, Minna Tervamäen, tanssiessa kiihkeästi.”

– Houston: Dance Salad, Molly Glezner,
Copyright 2004 Houston Chronicle

 


 

COLUMBINE
 

Columbinena Minna Tervamäki teki yhden uransa upeimmista rooleista. Tämä Columbine oli uskottavasti nainen, äiti, viaton tyttö ja huora. Tervamäki nautti riehakkaasta roolistaan.

– Aamulehti 24.3 2003
 

PIERROT LUNAIRE
 

”Erinomainen tanssija: Minna Tervamäki Tetleyn Pierrot Lunaire –tulkinnassa”

– Jochen Schildt, Ballet-tanz annual 2003

RAYMONDA
 

…Ei voikaan kuin ylistää Tervamäen staminaa,hänen hallittua läsnäoloaan, eleganssiaan sekä valoisaa ja hymyilevää levollisuutta, jolla hän vie suuren roolinsa läpi.

– Auli Räsänen, Helsingin Sanomat 12.5 2003

 

ONEGIN
 

”Teoksen aikana Tatyana, maallisista asioista piittaamaton, mutta hyvin herkkä ’lukutoukka’, kehittyy nuoruuden viattomuudesta, rakkauden ja särkyneen sydämen kautta, kohti itsevarmuutta ja avioliittoa – ja tässä meillä on Minna Tervamäeltä jälleen vakuuttava, syvällinen ja kuitenkin virkistävä tulkinta. Itse asiassa se on erinomainen roolityö. Hänen intensiivinen sitoutumisensa ja vilpitön omistautumisensa asialle,kaiken teennäisyyden välttäen, on lumoavaa katsottavaa. Hän pystyy jopa kannattelemaan harteillaan syvästi liikuttavan ja traagisen loppukohtauksen ilman, että pateettisuuden häivääkään on havaittavissa esiripun laskeutuessa. Kuten aina, hänen tanssinsa on nuhteettoman puhdasta, ilmavaa ja aistikkaan tyylikästä pienintäkin yksityiskohtaa myöten…”

– Jan-Peter Kaiku, Hufvudstadsbladet, 15.04.2000
 

KESÄYÖN UNELMA

Teoksen ydinkohtaukseksi nouseekin Minna Tervamäen ja Persmäkeä näyttelevän Tom Petäjän hellyttävä duetto. Kömpelösti pomppiva Petäjä on omalla tavallaan yhtä karismaattinen ja kuin lumoava Tervamäki. Rakkaussuhteen epäsuhta tulee hienosti ja liikuttavasti esiin…. Minna Tervamäki oli jälleen loistava. Hänen Titaniansa on hurmaava keijukaiskuningatar, joka ei epäröi flirttailla jokaisen vastaantulevan miehen kanssa.

– Piia Ahonen, syksy 2000
 

JOUTSENLAMPI
 

Minna T sai minusta ikuisen ihailijan. Hänen valkoinen joutsenensa oli eteerinen, arvokas ja tyynen epätoivoinen(on se mahdollista), ja musta suorastaan pelottavan häijy ja voitonriemuinen. Taitava, tyylikäs, ilmeikäs ja tunetilaltaan hienovaraisen herkkä esitys huumasi minut niin täysin, että jollei prinssi olisi ehtinyt ensin, minä olisin rynnännyt lavalle ja kosinut Tervamäkeä itse.

– Melinda Backlund, Like-News

”…tälläkin kertaa Minna Tervamäki ja Juha Kirjonen tanssivat heille tyypilliseen tapaan laadukkaasti ja tarkasti, mutta sen lisäksi myös syvällisesti ja kypsästi. Minna Tervamäen viileä eleganssi ja akateemisen täydellinen tanssitekniikka pääsee oikeuksiinsa kaksoisroolissa Odette/Odile, jossa hän esittelee niin lyyriset kuin dramaattisetkin puolensa. Itse asiassa tämä on rooli, joka kasvaa ja löytää uusia suuntia tanssijan kypsyessä ja saadessa kokemusta. Minna Tervamäen tämänhetkisessä tulkinnassa katsojalle ei tarjota ainoastaan täydellistä teknistä osaamista, vaan myös ilmeikästä draaman tulkintaa ja roolityöskentelyä. ”

Jan-Peter Kaiku, Hufvudstadsbladet, 1998

 

PRINSESSA RUUSUNEN
 

Entä pääpari – loistava! (Prinssinä Roberto Bolle)

Minna Tervamäki on ihanteellinen prinsessa Auroran esittäjä. Ruusunen vaatii esittäjältään tähtikvaliteettia, ja sitä Tervamäellä on.

Teknistä taituruutta ja näyttämösäteilyä ei tästä Aurorasta puutu, ei musikaalista linjaa ja yksityiskohtien tarkkuutta.

– Harri Kuusisaari, Tanssi lehti 
 

Tanssillisesti suurimpia ilon aiheita oli ensi-illassa Minna Tervamäki prinsessa Auroran roolissa – tanssissa oli sielua, keveää leikittelyä ja linjaa.

– Auli Räsänen, HS, 1999

bottom of page