SIBELIUSTA PYHÄAAMUNA 9.9.2018

Esitys on osa Sibelius-festivaalia 2018, joka järjestetään 6.-9.9. Lahdessa.

Aika: Su 9.9.2018 klo 11:30
Paikka: Sibeliustalon Pääsali
OSTA LIPUT: 20 / 10 €

Minna Pensola, viulu
Heini Kärkkäinen, piano
Kaari Martin ja Minna tervamäki, tanssi
Viisi kappaletta (Puusarja) op. 75
On a String -tulkinta Sibeliuksen viulukonsertosta

Festivaalin päättää Sibeliustalossa 9.9. pyhäaamun kamarimusiikkikonsertti, joka on uusinta yleisön pyynnöstä vuoden 2017 vastaavasta konsertista. Tähtitanssija Minna Tervamäen ja nykyflamencon edelläkävijän, koreografi Kaari Martinin tanssiteos On a String on tulkinta Sibeliuksen viulukonsertosta. Teoksessa kohtaavat perinne ja nykyisyys, suomalaisuus ja kansainvälisyys sekä herkkyys ja demonisuus. Naiset lähestyvät Sibeliusta flamencon musikaalisuuden ja herkkyyden sekä nykybaletin ilmaisukeinojen kautta. Sibeliustalossa teos kuullaan ja nähdään jälleen neljän naisen tasavahvana tulkintana: tanssijoiden lisäksi lavalla ovat viulussa Minna Pensola ja pianossa Heini Kärkkäinen.

ON A STRING – Sibeliusta asenteella 10.6.2018


Tervamäki – Martin – Pensola – Kärkkäinen

Kulttuuritalo Virta, Karelia-sali
Aloitus: 18:00
Kesto: 90 min (väliaika)
Osta liput: 10.5 saakka 20€ – 30€, 11.5. alkaen 26€ – 37€
Esitys on osa  Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalia Imatralla 5.-10.6.2018. Lue lisää tapahtumasta

Illan ensimmäisessä osassa esitetään Kaari Martinin soolo: Korppi ja Kello, Minna Tervamäen ja Minna Pensolan duetto, jonka ensi-ilta tulee olemaan Imatralla, sekä pianisti Heini Kärkkäinen Sibelius Puusarjalla.

Illan toisessa osassa esitetään tanssiesitys On a String. Tähtitanssija Minna Tervamäen ja nykyflamencon edelläkävijän, koreografi Kaari Martinin tanssiteos On a string on tulkinta Sibeliuksen viulukonsertosta. Teoksessa kohtaavat perinne ja nykyisyys, suomalaisuus ja kansainvälisyys sekä herkkyys ja demonisuus.

Naiset lähestyvät Sibeliusta flamencon musikaalisuuden ja herkkyyden sekä nykybaletin ilmaisukeinojen kautta. Heidän mukaansa Sibeliuksen viulukonsertto puhuttelee, koska se on suora ja rehellinen, ja siinä on ajatonta kapinallista asennetta. Teos kuullaan ja nähdään neljän naisen tasavahvana tulkintana: tanssijoiden lisäksi lavalla ovat viulussa Minna Pensola ja pianossa Heini Kärkkäinen. Sibeliuksen viulukonserton kesto on 33,5 min.

Koreografia ja tanssi: Kaari Martin, Minna Tervamäki
Viulu: Minna Pensola
Piano: Heini Kärkkäinen
Musiikki: Jean Sibelius, Viulukonsertto d-molli, opus 47.
Pukusuunnittelu: Erika Turunen
Valosuunnittelu: Mikko Linnavuori
Maskeeraus: Kaisu Hölttä
Kuvat: Kim Laine

TANSSIA SÄHKÖLANGOILLA 8.6.2018

Tässä konsertissa kohtaavat tähtitanssija Minna Tervamäki, tekniikka ja musiikki. Kitaristi soittaa kamarimusiikkia itsensä kanssa nauhoitettuaan etukäteen Reichin teoksen 14 muuta kitaraosuutta. Taiteiden välinen vuoropuhelu käy vilkkaana myös Tiensuun teoksessa sekä amerikkalaisesta populäärimusiikista vaikutteita ammentaneessa Adamsin

Minna Tervamäki, tanssi
Ismo Eskelinen, kitara
Kamus-kvartetti

Reich: Electric counterpoint 15 kitaralle
Tiensuu: Daydreams kitaralle ja elektroniikalle
Adams: John’s Book of Alleged Dances jousikvartetille ja ääninauhalle, osia

OSTA LIPUT

Esitys on osa Riihimäen Kesäkonserttien virallista ohjelmaa. Lue lisää tapahtumasta

 

Kansainvälisen tanssin päivän etkot 28.4.

Perinteiset Tanssin viikot ovat merkki keväästä. Tanssin viikot täyttävät Vantaan jälleen monipuolisilla tanssiesityksillä ja -tapahtumilla 17.–29.4.2018.

Tanssi ylistää sitä, mikä tekee meistä inhimillisiä. Tanssin kieli on universaali. Se ilmaisee iloa, surua ja asioita, joista välitämme. Joitakin asioita puolestaan voi ilmaista vain tanssien, kehollisesti, ilman sanoja. Ihmiset ovat aina tanssineet juhliakseen elämän tärkeitä hetkiä. Tervetuloa tanssin ihmeelliseen maailmaan!

Kansainvälisen tanssin päivän etkot tarjoavat saman illan aikana tyylikästä nykybalettia ja kotimaista nykyflamencoa huumorilla höystettynä! Vantaan kulttuuripalveluiden järjestämä, hieman alle kaksi tuntia kestävä tapahtuma sisältää väliajan.

Swan Song

Tanssia, multimediaa ja elävää musiikkia yhdistävä tanssiteos on saanut inspiraationsa tähtitanssija Minna Tervamäen elämäntyöstä – ja baletin kuolevista joutsenista. Swan Song nostaa esiin ajankohtaisia teemoja vieraan kohtaamisesta ja elämän arvaamattomuudesta. Tanssijoina nähdään upeat Minna Tervamäki ja ruotsalainen Pontus Sundset. Elävästä musiikista vastaa Markus Hohti, ohjaus ja visualisointi ovat Marita Liulian.

Flamencosauna

Katja Lundén Company edustaa pohjoismaisen flamencon kärkeä ja se on tullut tutuksi rajoja rikkovista teoksistaan. Flamencosauna yhdistelee suvereenisti teatterin ja flamencon elementtejä, ja teos saikin yleisöltä viime kesän Tampereen Flamencoviikolla raikuvan vastaanoton. Se tuo yhteen kahden eri kulttuurin peruskivet: tunteikkaan flamencon ja suomalaisen saunan. Aamulehden Matti Kuusela hehkutti esitystä todeten, että se on”[–] maagisen hyvä teatteriesitys, jonka ei soisi koskaan päättyvän. Kuuden naisen intensiivinen esitys sykkii taitoa, iloa, yllätyksiä ja huumoria.” Ohjaus: Kari Heiskanen, koreografia: Katja Lundén.

La 28.4. klo 19, Kulttuuritalo Martinus, Martinlaaksontie 36
Osta liput ennakkoon 18€/15€.
Mahdollisesti jäljelle jääneet liput tuntia ennen tapahtumaa ovelta.

Lue lisää tanssin viikosta

Tampere Chamber Music 15.18.2.2018

Tampere Champer Music tulee taas!

TAMPERE CHAMBER MUSIC 2018 ”Musiikki ja hyvinvointi soivat yhdessä” festivaali pidetään 15.-18.2.2018 Tampereella. Talven 2018 festivaaliteemana on RYTMI-aika-ajattomuus-syklit.

Minna esiintyy festivaaleilla muiden huippunimien kanssa seuraavissa teoksissa:

TORSTAI 15.2
KONSERTTI 1

”kaipaus-taivas-kypsyys”
klo 19.00, Tampere-talo, Pieni sali
Ralf Gothóni: Trio “Peregrina”

LAUANTAI 17.2
KONSERTTI 4

”yksinäisyys-lapsenmielisyys-ihme”

klo 19.00, Musiikkiakatemia, Pyynikkisali

Ramón Paús: Madera Ocaso

Steve Reich: Electric Counterpoint Ismo Eskelisen kanssa

SUNNUNTAI 18.2
BRUNSSIKONSERTTI

”muistot-odotus-haaveet”

klo 11.30-13.30, Grand Hotel Tammer

Pjotr Tsaikovski: Teoksia viululle ja pianolle

Jean Sibelius: Teoksia viululle ja pianolle

MINNAN METODIT

Minna Tervamäen workshop

klo 17.00-19.00, Musiikkiakatemia, Pyynikkisali, liput 18 e

 

Valtakunnallinen Suomi 100 -juhla

Valtakunnallinen Suomi 100 -juhla järjestettiin lauantaina 2.12.2017 Oulussa. Juhla on musiikin, tanssin, sirkuksen ja uuden teknologian matka suomalaiseen luontoon, sukupolvien kohtaamiseen ja yhdessä tekemiseen.

Jaakko Kuusiston teos kymmenelle orkesterille

Ohjelman avaa juhlavuoden ainutlaatuinen tilausteos Yhdessä, joka on Jaakko Kuusiston säveltämä teos kymmenelle suomalaiselle orkesterille. Siinä maailman suurin sinfoniaorkesteri tuo musiikillisen tervehdyksensä satavuotiaalle Suomelle.

Mukana ovat Jyväskylä Sinfonia, Kuopion kaupunginorkesteri, Kymi Sinfonietta, Lapin kamariorkesteri, Sinfonia Lahti, Tapiola Sinfonietta, Turun Filharmoninen Orkesteri, UMO Jazz Orchestra, sekä koko juhlan orkesterina yhdessä esiintyvät Oulu Sinfonia ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri kapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla.

Taiteet ja taiteilijat kohtaavat

Illan aikana kohtaavat eri taiteenlajit ja taiteilijat kuten klassista ja jazzia yhdistävät viulisti Tami Pohjola ja jazztrumpetisti Verneri Pohjola.

Sirkustaiteilija Mika Formunen tuo oman visionsa säveltäjä Einojuhani Rautavaaran klassikkoteokseen Cantus Arcticus. Tanssija Ima Iduozee nousee lavalle jazzpianisti Iiro Rantalan kanssa.

Ohjelmassa näyttäytyvät uusi teknologia ja katutanssi sekä Susanna Leinonen Companyn vahvat suomalaiset naiset.

Mittavan uran Suomen kansallisbaletin tähtitanssijana tehnyt Minna Tervamäki kokoaa eri tanssilajit yhteen Kalevi Ahon teokseen Sinfoniset tanssit, joka kuvaa Sammon taontaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö mukana

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso, rouva Jenni Haukio kunnioittavat juhlaa läsnäolollaan.

Valtakunnallista Suomi 100 -juhlaa isännöivät pääministeri Juha Sipilä ja Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen.

Katso lähetys Yle Areenasta

On a String Lahden Sibelius-festivaaleilla 3.9.

On a String

Tähtitanssija Minna Tervamäen ja nykyflamencon edelläkävijän, koreografi Kaari Martinin tanssiteos On a String on tulkinta Sibeliuksen viulukonsertosta. Teoksessa kohtaavat perinne ja nykyisyys, suomalaisuus ja kansainvälisyys sekä herkkyys ja demonisuus.

Naiset lähestyvät Sibeliusta flamencon musikaalisuuden ja herkkyyden sekä nykybaletin ilmaisukeinojen kautta. Heidän mukaansa Sibeliuksen viulukonsertto puhuttelee, koska se on suora ja rehellinen, ja siinä on ajatonta kapinallista asennetta.

Viulu – Minna Pensola
Piano – Heini Kärkkäinen
Tanssi – Kaari Martin & Minna Tervamäki

Aika: Su 3.9.2017 klo 11:00
Paikka: Sibeliustalon Pääsali
Kesto: Noin tunti, ei väliaikaa.
Liput: 10 – 20 € Osta liput

Swan Song & Bright Shadow Alminsalissa 13.-14.10.

Swan Song

Marita Liulian ohjaama tanssia, multimediaa ja elävää musiikkia yhdistävä tanssiteos on saanut inspiraationsa tähtitanssija Minna Tervamäen elämäntyöstä – ja baletin kuolevista joutsenista. Swan Song nostaa esiin ajankohtaisia teemoja vieraan kohtaamisesta ja elämän arvaamattomuudesta. Videoita ja robottikameraa hyödyntävä draaman ensi-ilta oli Aleksanterin teatterissa 2014.

Tekijät

Ohjaus, käsikirjoitus, visualisointi, puvut, tuotanto  – Marita Liulia
Tanssi, koreografia – Minna Tervamäki, Pontus Alexander Sundset
Musiikki – Mikko Perkola, Tomas Djupsjöbacka, Ali Kesanto
Valot ja näyttämösuunnittelu – Antti Kuivalainen
Äänisuunnittelu – Tuomas Norvio
Tuotanto – Marita Liulia, Medeia Oy

 

Bright Shadow

Minna Tervamäen ja Kimmo Pohjosen yhteistyö alkoi Kansallisoopperan lavalta vuonna 2011. Säkenöivä duo hurmasi yleisön täydellisesti ja yhteistyö jatkui Oulun Musiikkijuhlilla 2013 kantaesitetyllä Bright Shadow’lla. Pohjosen väkevä energia haastaa herkän ja intensiivisen Tervamäen. Yleisö pääsee seuraamaan tahtojen taistoa ja voimien vääntöä, kun nämä kaksi karismaattista taiteilijaa kohtaavat. Suurin voima löytyy rauhasta ja tasapainosta.

Tekijät

Tanssi, koreografia – Minna Tervamäki
Muusikko, säveltäjä  Kimmo Pohjonen
Valosuunnittelu  Antti Kuivalainen
Äänisuunnittelu  Tuomas Norvio
Puvut   Marita Liulia, Erika Turunen, Minna Tervamäki

Esitykset:
Perjantai 13.10.2017 klo 19:30 Osta liput
Lauantai 14.10.2017 klo 15:00 Osta liput
Esityksen kesto 45 min.

JÄLKI – MITÄ JÄÄ TAITEESTA?, 11-27.11.2016, EMMA Espoon modernin taiteen museossa

Jälki-esitys ylittää taiteen rajapintoja ja luo vuoropuhelun kuvataiteen ja tanssin välille EMMAn Kosketus-näyttelyssä.
Tanssitaiteilija Minna Tervamäen ja kuvataiteilija Hannaleena Heiskanteos on esitys, joka on syntynyt prosessissa, yhteisen työskentelyn kautta. Kahden erilaisen taiteilijan yhteisteos mahdollistaa yleisölle erityislaatuisia kohtaamisia taiteen kanssa, herättää keskustelua taiteesta ja taiteen tekemisestä sekä tuo esiin taiteilijoiden luomisprosessia.
Esitys rakentuu neljästä kohtauksesta, jotka ovat toisaalta itsenäisiä esityksiä, mutta joita voi myös seurata prosessina ja jatkumona. Kukin esitys on n. 30 min. Katsojat voivat palata joka viikko katsomaan teoksen etenemistä.

Esitys on osa EMMAn 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Esitykset:

Perjantai 11.11 klo 17.30
Perjantai 18.11 klo 17.30
Lauantai 26.11 klo 14.00
Sunnuntai 27.11 klo 14.00
Yhden esityksen kesto noin 30 min.

Minna Tervamäki & Marzi Nyman 4 Koko Jazz Clubilla 3.9.2016

Kuukauden ensimmäinen lauantai on tanssin ja jazzin juhlaa. Sarja käynnistyy supertähti Minna Tervamäen tanssi-improvisaatiolla Marzi Nymanin uuden kvartetin kanssa.

Minna Tervamäki on Suomen Kansallisbaletin tähtitanssija. Hän on esiintynyt jo kolmatta vuosikymmentä kestävän uransa aikana lähes kaikissa arvostetuimmissa klassisen baletin päärooleissa sekä merkittävien nykykoreografien teoksissa. Tervamäki on esiintynyt erilaisissa gaaloissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Jäätyään eläkkeelle Kansallisbaletista keväällä 2012 Tervamäen toiminta on painottunut yhä enenevissä määrin poikkitaiteelliseen yhteistyöhön.

Tervamäki on saanut arvostetun Philip Morris Dance Flower Award -palkinnon vuonna 1997, Edvard Fazer -palkinnon vuonna 2000, Libris Award -palkinnon vuonna 2006 ja Imatran Balettigaalan tunnustuspalkinnon vuonna 2009. Syksyllä 2011 hänelle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan ensimmäisen luokan ritarimerkki. Lokakuussa 2011 Minna Tervamäelle myönnettiin Muusikkojen liiton tunnustuspalkinto.

Musiikin todellinen moniosaaja Marzi Nyman improvisoi ilman turvaverkkoa uuden kvartettinsa kanssa. Kokenut trumpetistitähti Jukka Eskola toimii solistina Nymanin rinnalla.

Minna Tervamäki, tanssi
Marzi Nyman, kitara
Jukka Eskola, trumpetti
Timo Hirvonen, basso
Jussi Lehtonen, rummut
Klubia emännöi jazztanssija Wilma-Emilia Kuosa

Lisätietoa ja liput